Zapraszamy na kolejne wydarzenie w cyklu Wielokulturowych Warsztatów Kulinarnych., w którym przedstawiciele/lki różnych kultur przygotują potrawy charakterystyczne dla regionu swojego pochodzenia, a także opowiedzą o ich znaczeniu w swojej kulturze.
Drugie z serii warsztaty odbędą się już 15 stycznia o godzinie 12.00 w Bullterrier Café Wine Bar. Tematem spotkania będą włoskie wypieki, kawa i czekolada. Warsztaty zostaną przeprowadzone w formie pokazu kulinarnego, podczas którego uczestnicy będą mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu ciast, takich jak:



Poza tym dowiedzą się Państwo również na czym polega sekret włoskiej kawy oraz jak przygotować gorącą czekoladę z prawdziwego zdarzenia.
Spotkanie zwieńczy degustacja wspólnie przygotowanych wypieków i napojów.
Kilka słów od prowadzącego:
„Moja historia z kuchnią włoską zaczęła się bardzo szybko, bo natychmiast po urodzeniu. Moja Babcia była Włoszką, wiec makaron i włoski smak był mi wpajany każdego dnia. Z pizzą natomiast poznaliśmy się w 1991 roku i natychmiast okazało się, że będziemy ze sobą jak najdłużej jak tylko się da:). W 1995 roku razem z bratem otworzyliśmy naszą pierwszą pizzerię al taglio w Rzymie. Od 2016 roku staram się zarazić miłością do pizzy al taglio wszystkich Krakowian, którzy do mnie zaglądają.
Pomyślałem, że chyba nadeszła chwila aby się podzielić się moim 30 letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej i rozrywkowo-gastronomicznej . Oczywiście sam na to nie wpadłem. Pomogły mi wielokrotne zapytania live, telefoniczne i pisane. Nie żeby tego było tysiące, ale trochę się uzbierało.
Mam za sobą kilka warsztatów dla dzieci, dla dorosłych z korporacji, dla rodzin zastępczych, dla dzieci z zaburzeniami rozwoju (te warsztaty razem z warsztatami dla rodzin zastępczych wspominam najcieplej, bo okazały się wyjątkowe.), dla jubilatów z okazji urodzin. Mam też za sobą pomoc w otwarciu 8 lokali gastronomicznych (moich nie liczę), z których 5 nadal istnieje.
Zdecydowałem, że jeśli wśród osób znających V•I•C•E•N•T•I, są osoby zainteresowane nauczeniem się kilku prostych rzeczy, które można zrobić w domu w kilka minut mając pod ręką kilka podstawowych składników, to chętnie nauczę ich przygotowania słodkości takich jak: tiramisù, ciasto z ricottą, ciasto kawowe i inne, a także jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia.
Zapomniałbym o pizzy! Nauczę Was w jak przygotować pizzę w warunkach domowych, ale tylko w teorii. Jak widzicie są to szybkie i proste rzeczy, takie dla niespodziewanych gości!



UWAGA! OBECNIE PRZYJMUJEMY ZAPISY JUŻ TYLKO NA LISTĘ REZERWOWĄ

Projekt finansowany jest z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.
grafika: Marlena Solon