Wielokulturowa kuchnia Krakowa – Oriental Spoon,, Mazaya, Tokyo Tower, Baquaro

Dokąd pójść, by zjeść pyszne, autentyczne jedzenie z różnych krajów, serwowane przez nowych Krakowian? Jaki wkład w kulinarny portret Krakowa mają obcokrajowcy? Co łączy kuchnię polską z koreańską, syryjską, japońską i włoską? Paulina Nawrocka-Olejniczak z podcastu Zabawy jedzeniem zaprasza na przegląd krakowskich restauracji serwujących kuchnie całego świata i często prowadzonych przez migrantów. Odwiedza z mikrofonem włoskie Baquaro, koreański Oriental Spoon, syryjską Mazayę i japońskie Tokyo Tower. Jednak w odcinku poznacie o wiele więcej interesujących miejsc, zapraszamy na wspólną kulinarną podróż!

Linki:
Raport OWiM: https://owim.uek.krakow.pl/index.php/2020/02/01/imigranci-w-krakowie-w-swietle-danych-urzedowych-raport-owim/
Plebiscyt Smaki Wielokulturowości: https://owim.uek.krakow.pl/index.php/2020/02/01/imigranci-w-krakowie-w-swietle-danych-urzedowych-raport-owim/
Rozmowa z Keti Prangulaishvili z GMT (Georgian Maybe Time): https://www.spreaker.com/episode/42711036
Podcast Pauliny – Zabawy jedzeniem: https://zabawyjedzeniem.pl

Ten odcinek jest częścią projektu „W 12 kultur dookoła Krakowa”. Realizujemy go dzięki dotacji z programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego z Funduszy EOG.

Skip to content